Viva le bidet

Noem het woord bidet en de kans is groot dat het wordt begroet met een glimlach. Vaak kan men de ogen niet droog houden, wanneer men uitgebreid en met fantasie praat over het reinigen van de edele lichaamsdelen. In Italië echter, is het bidet geen lachertje. Inderdaad, het bidet is een vast onderdeel in Italiaanse gebouwen, zowel in hotels als in woningen. Men beweert dat 95% van de Italiaanse huishoudens een bidet heeft.

Bidet voor beginners

Nu is het leuk om iedereen zelf uit te laten zoeken hoe je nu een bidet moet gebruiken. Zie je jezelf al voor de eerste keer hangen boven een bidet? Dus bidet beginners, hier een handleiding over wat het is, waar het vandaan komt en wat de voordelen er van zijn. Zit je er klaar voor?

Achtergrond: De eerste bidets werden gebruikt in slaapkamers en niet in badkamers

Het bidet, oftewel het billenbadje, is niet afkomstig uit Italië, maar uit Frankrijk. Bidet is een Frans woord voor pony en in het Oudfrans betekent bidet draven. Wanneer iemand een bidet gebruikt, lijkt het net of iemand op een pony rijdt. Men zegt dat het bidet is bedacht in de late 17e eeuw, maar vreemd genoeg, is er niemand die beweert, dat hij of zij het bidet heeft uitgevonden. Er zijn twee mogelijke kandidaten, March Andre Jacond of meubelontwerper Christophe Des Rosiers, die meubels ontwierp voor de Franse Koninklijke familie. De vroegste verwijzing naar het bidet in Italië is uit 1710. De eerste bidets moesten met de hand aangestuurd worden, waardoor er water via een reservoir opgepompt en zo omhoog gespoten werd. De eerste bidets werden gebruikt in slaapkamers en niet in badkamers.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Het kan worden gebruikt voor alles wat je maar wilt, zelfs om je kat snel een bad te geven. Het kan gebruikt worden om je benen te scheren of voeten te wassen. Maar hoofdzakelijk wordt het gebruikt om de genitaliën te wassen. Voor sommige is het een schonere manier om na het gebruik van het toilet de genitaliën te reinigen, dan alleen het gebruik van wc-papier. Voor anderen, om even niet gebruik te willen maken van een douche of bad, biedt het bidet een veel snellere en handiger alternatief.

Hoe werkt het?

Het bidet werkt hetzelfde als een standaard wasbak en heeft ook een kraan met koud en warm stromend water. De kraan is zo gemaakt dat je de waterdruk zelf kunt regelen, evenals de richting en de hoek van het water. Er zijn zelfs speciale reinigingsmiddelen te koop die worden gebruikt bij het wassen op een bidet. Populair onder de Italianen is het Chilly merk van detergente intimo.

De voordelen:
 • Goede manier voor persoonlijke hygiëne.
 • Voorkom aambeien, jeuk en irritaties
 • Beter voor het milieu omdat je minder papier gebruikt.

En ten slotte, 95% van de Italiaanse huishoudens ziet de bidet als een noodzakelijk meubel in het huis. Dus kom op mensen, Viva le bidet!

Voordelen van een bidet

In Arabische landen en andere delen in de wereld is de cultuur van het onderlichaam reinigen met water vrij normaal. Onze moderne badkamer verandert steeds meer in een wellness-oase. Daarnaast weten ook mensen met een aandoening “bidet bij Elma” te vinden. Bidet bij Elma heeft ook bidet systemen voor diegene onder ons met een beperkt budget. Ervaar hygiëne en comfort in zijn beste vorm en neem een kijkje in webwinkel.

Wat is een bidet?

Een bidet is een toiletbril met een geïntegreerde douchefunctie. Met één druk op de knop komt de verborgen douche-arm tevoorschijn en wordt het onderlichaam comfortabel gereinigd met water en lucht. De reiniging met warm water is zachter dan met toiletpapier en dus ideaal voor de gevoelige intieme zone. Je voelt zich schoon en fris. Deze luxere uitvoering met water én lucht is niet voor iedereen haalbaar. Bidet bij Elma heef daarom juist eenvoudige en betaalbare oplossingen die eenvoudig zelf op een bestaand toilet gemonteerd kunnen worden.

Waarom een bidet?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen om een bidet. Vaak is het de combinatie van comfort en hygiëne of omdat men de reiniging met lucht en water meer vinden passen bij deze tijd en dat reiniging met toiletpapier of verontreinigende natte doekjes iets is wat tot het verleden behoort. Tevens is een bijkomend voordeel dat door de aanschaf van een bidet-systeem, je behoorlijke jaarlijkse besparing maakt op toiletpapier en natte doekjes.

Oerbos verwoest voor wc-papier en maandverband

Greenpeace

woensdag 27 september 2017

Het bedrijf Essity, de op een na grootste producent van zakdoekjes, wc-papier en maandverband laat oerbossen kappen om grondstoffen te verkrijgen voor zijn producten. Dit beweert Greenpeace International in het zojuist verschenen rapport ‘Wiping out the boreal‘.

Naar aanleiding van het onderzoek naar Essity spreekt de milieuorganisatie van ‘verwoestende praktijken’. Greenpeace stelt in het rapport dat de houtindustrie al jaren de uitgestrekte naaldbossen in grote delen van Zweden, Finland en Rusland wegkapt.

Lakse eisen
Greenpeace meent dat dit hout in winkels terechtkomt doordat afnemers als Essity, maker van Edet wc-papier en Tempo tissues, te lakse eisen stellen aan de herkomst van hun grondstoffen. Voor sterk drielaags wc-papier worden deze belangrijke Scandinavische bossen versnipperd en verzwakt, aldus Greenpeace.

Cruciaal voor biodiversiteit en klimaat

Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland noemt het onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerpproducten te maken. Volgens haar is het boreale woud goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is dit cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. Ze stelt dat Essity deze belangrijke bossen met rust moet laten.

Ongebreidelde houtkap
Tot afgrijzen van Greenpeace kunnen de houtkappers hun gang gaan, omdat minder dan drie procent van de Grote Noordelijke wouden op dit moment beschermd is. De populatie van honderden diersoorten zou te lijden hebben gehad van de ongebreidelde houtkap. Daarnaast maakt de kaalslag en uitdunning het bos extra kwetsbaar voor bosbranden en de gevolgen van klimaatverandering.

Eisen verscherpen
Greenpeace laakt de houtindustrie, die zich indekt met herplantingsprogramma’s. Ze bekritiseert de snelgroeiende naaldbomen die geplant worden: deze zijn uitheems en brengen het ecosysteem alleen maar verder uit balans. Essity moet volgens de internationale milieuorganisatie de eisen aan zijn toeleveranciers verscherpen, zodat het bedrijf kan garanderen dat er voor hun producten geen oerbos is verloren gegaan.

 

Bron: Greenpeace.nl

Destruction of Harmony

 GreenpeaceVideo

Gepubliceerd op 9 dec. 2016

The Great Northern Forest – For thousands of years this unique ecosystem has filtered our water, created our oxygen and regulated our climate. It is home to countless of plant and animal species. Between 1-3 billion birds breed here every year. It stores more carbon than all tropical rainforests

Maandverband en WC-papier bedreigen oerbossen

De op een na grootste producent van zakdoekjes, wc-papier en maandverband laat oerbossen kappen om aan grondstoffen voor zijn producten te komen. Dat stelt Greenpeace International in het rapport ‘Wiping out the boreal’. De milieuorganisatie deed onderzoek naar het bedrijf Essity en kwam tot de conclusie dat er sprake is van ‘verwoestende praktijken’.

Voor zakdoekjes van Tempo, wc-papier van Edet en maandverband van Libresse neemt Essity grondstoffen af van houtkapbedrijven die eeuwenoude bossen in Zweden, Finland en Rusland kaalslaan. Het gaat om bosgebieden in de boreale zone die beschermd zijn of die in aanmerking komen voor bescherming.

ONBEGRIJPELIJK

„Het in onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerpproducten te maken”, aldus Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland. „Het boreale woud is goed voor bijna een derde van al het bos op aarde en is cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. In het bos en de bodem is meer CO2 opgeslagen dan in alle tropische regenwouden bij elkaar. Helaas wordt slechts 3 procent van de boreale bossen beschermd. Essity moet deze belangrijke gebieden met rust laten.”

In Zweden koopt Essity houtpulp van het zusterbedrijf SCA, dat kapt in ecologisch waardevolle bossen waar bedreigde plant- en diersoorten leven. Ook plant SCA uitheemse draaidennen die de levenswijze van de inheemse Sámi-gemeenschap bedreigen. Zo hebben hun rendieren steeds moeilijker toegang tot graasplekken.

Weg met aambeien

Veel mensen schamen zich ervoor als ze aambeien hebben. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking last van deze aandoening. Wat zijn aambeien en wat kunt u ertegen doen?
Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen in en rond de anus. Iedereen heeft deze zwellichamen. Zij houden het anale kanaal lucht- en waterdicht.

Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt met een dun laagje slijmvlies. Ze bevinden zich aan het einde van de endeldarm en aan het begin van de sluitspier. Soms raken ze vergroot en kunnen ze eventueel ook buiten de anus komen. De vergroting geeft pijn, vooral tijdens en nadat u naar het toilet bent geweest. Soms gaan ze bloeden of raken ze ontstoken.

Ontstaan van aambeien

Aambeien kunnen om verschillende reden ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken of een te hoog lichaamsgewicht. De voornaamste oorzaak zit echter in onze voeding. Tegenwoordig bevat ons eten weinig vezels. Vezels verteren niet en houden vocht vast, wat de ontlasting zacht maakt.

Doordat deze vezels ontbreken in de voeding wordt de ontlasting hard en droog. Daardoor moet u harder persen en meer kracht zetten tijdens de stoelgang. Dit irriteert de zwellichamen, die vervolgens opzwellen. Zo kunnen aambeien ontstaan en uitzakken.

Hoe weet u dat u aambeien heeft?

Als u aambeien heeft, merkt u dat aan de volgende klachten:

 • Het slijmvlies op de aambei kan kwetsbaar worden. Hierdoor kan er wat helderrood bloed op het wc-papier komen bij het afvegen van de billen.
 • Er kan wat darmslijm of dunne ontlasting door de sluitspier lekken. Dit veroorzaakt vervelende jeuk.
 • Wanneer de aambeien in de anus afgekneld raken, zwellen ze verder op. Ze kunnen dan kapot gaan en gaan bloeden. De sluitspier van de anus en het gebied eromheen raken hierdoor geïrriteerd. Dit geeft een branderig gevoel en jeuk.

Dit kunt u zelf doen

 • – Als u naar de WC moet, stel dat dan niet te lang uit. De ontlasting droogt dan steeds verder in. Pers niet teveel tijdens het poepen.
 • Een warm bad zorgt ervoor dat de anus kan ontspannen. Ook een warm zitbad kan helpen om de klachten te bestrijden.
 • Zalfjes en zetpillen kunnen de klachten laten verdwijnen. Let wel op met zetpillen. Meestal komen ze bóven de aambeien terecht en dan werken ze niet goed.
 • Koffie, thee, suiker en koolzuurhoudende dranken prikkelen de anus waardoor jeuk kan ontstaan. Gebruik deze dan ook niet teveel.
 • Zorg voor voldoende beweging.
 • Was uzelf met koud of lauw water zonder zeep en droog de huid daarna goed af.

Zijn de klachten ernstig, of blijven ze terugkomen, raadpleeg dan uw huisarts. Ook als u klachten heeft en niet zeker weet of het wel om aambeien gaat is het belangrijk dat u even naar de huisarts gaat. Het onderzoek kan eventueel onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

Medische behandeling

Er zijn enkele medische mogelijkheden om aambeien aan te pakken:

 • Een operatie onder narcose.
 • Het terugbrengen van de zwellichamen op hun oorspronkelijke plaats.
 • Het overtollige slijmvlies af laten binden met rubber bandjes. Hierdoor sterft het binnen zeven tot tien dagen af.
 • Er kan een irriterende vloeistof onder het slijmvlies worden gespoten. Daardoor drogen de aambeien uit en verschrompelen ze.
 • Er zijn ook zalfjes en pillen te verkrijgen die de klachten kunnen doen afnemen. Vraag hiernaar bij uw apotheek, de huisarts of de drogist.

 

Bron: plusonline