Oerbos verwoest voor wc-papier en maandverband

Greenpeace

woensdag 27 september 2017

Het bedrijf Essity, de op een na grootste producent van zakdoekjes, wc-papier en maandverband laat oerbossen kappen om grondstoffen te verkrijgen voor zijn producten. Dit beweert Greenpeace International in het zojuist verschenen rapport ‘Wiping out the boreal‘.

Naar aanleiding van het onderzoek naar Essity spreekt de milieuorganisatie van ‘verwoestende praktijken’. Greenpeace stelt in het rapport dat de houtindustrie al jaren de uitgestrekte naaldbossen in grote delen van Zweden, Finland en Rusland wegkapt.

Lakse eisen
Greenpeace meent dat dit hout in winkels terechtkomt doordat afnemers als Essity, maker van Edet wc-papier en Tempo tissues, te lakse eisen stellen aan de herkomst van hun grondstoffen. Voor sterk drielaags wc-papier worden deze belangrijke Scandinavische bossen versnipperd en verzwakt, aldus Greenpeace.

Cruciaal voor biodiversiteit en klimaat

Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland noemt het onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerpproducten te maken. Volgens haar is het boreale woud goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is dit cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. Ze stelt dat Essity deze belangrijke bossen met rust moet laten.

Ongebreidelde houtkap
Tot afgrijzen van Greenpeace kunnen de houtkappers hun gang gaan, omdat minder dan drie procent van de Grote Noordelijke wouden op dit moment beschermd is. De populatie van honderden diersoorten zou te lijden hebben gehad van de ongebreidelde houtkap. Daarnaast maakt de kaalslag en uitdunning het bos extra kwetsbaar voor bosbranden en de gevolgen van klimaatverandering.

Eisen verscherpen
Greenpeace laakt de houtindustrie, die zich indekt met herplantingsprogramma’s. Ze bekritiseert de snelgroeiende naaldbomen die geplant worden: deze zijn uitheems en brengen het ecosysteem alleen maar verder uit balans. Essity moet volgens de internationale milieuorganisatie de eisen aan zijn toeleveranciers verscherpen, zodat het bedrijf kan garanderen dat er voor hun producten geen oerbos is verloren gegaan.

 

Bron: Greenpeace.nl