Viva la vida

Noem het woord bidet en de kans is groot dat het wordt begroet met een glimlach. Vaak kan men de ogen niet droog houden, wanneer men uitgebreid en met fantasie praat over het reinigen van de edele lichaamsdelen. In Italië echter, is het bidet geen lachertje. Inderdaad, het bidet is een vast onderdeel in Italiaanse gebouwen, zowel in hotels als in woningen. Men beweert dat 95% van de Italiaanse huishoudens een bidet heeft.

Bidet voor beginners

Nu is het leuk om iedereen zelf uit te laten zoeken hoe je nu een bidet moet gebruiken. Zie je jezelf al voor de eerste keer hangen boven een bidet? Dus bidet beginners, hier een handleiding over wat het is, waar het vandaan komt en wat de voordelen er van zijn. Zit je er klaar voor?

Achtergrond: De eerste bidets werden gebruikt in slaapkamers en niet in badkamers

Het bidet, oftewel het billenbadje, is niet afkomstig uit Italië, maar uit Frankrijk. Bidet is een Frans woord voor pony en in het Oudfrans betekent bidet draven. Wanneer iemand een bidet gebruikt, lijkt het net of iemand op een pony rijdt. Men zegt dat het bidet is bedacht in de late 17e eeuw, maar vreemd genoeg, is er niemand die beweert, dat hij of zij het bidet heeft uitgevonden. Er zijn twee mogelijke kandidaten, March Andre Jacond of meubelontwerper Christophe Des Rosiers, die meubels ontwierp voor de Franse Koninklijke familie. De vroegste verwijzing naar het bidet in Italië is uit 1710. De eerste bidets moesten met de hand aangestuurd worden, waardoor er water via een reservoir opgepompt en zo omhoog gespoten werd. De eerste bidets werden gebruikt in slaapkamers en niet in badkamers.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Het kan worden gebruikt voor alles wat je maar wilt, zelfs om je kat snel een bad te geven. Het kan gebruikt worden om je benen te scheren of voeten te wassen. Maar hoofdzakelijk wordt het gebruikt om de genitaliën te wassen. Voor sommige is het een schonere manier om na het gebruik van het toilet de genitaliën te reinigen, dan alleen het gebruik van wc-papier. Voor anderen, om even niet gebruik te willen maken van een douche of bad, biedt het bidet een veel snellere en handiger alternatief.

Hoe werkt het?

Het bidet werkt hetzelfde als een standaard wasbak en heeft ook een kraan met koud en warm stromend water. De kraan is zo gemaakt dat je de waterdruk zelf kunt regelen, evenals de richting en de hoek van het water. Er zijn zelfs speciale reinigingsmiddelen te koop die worden gebruikt bij het wassen op een bidet. Populair onder de Italianen is het Chilly merk van detergente intimo.

De voordelen:
  • Goede manier voor persoonlijke hygiëne.
  • Voorkom aambeien, jeuk en irritaties
  • Beter voor het milieu omdat je minder papier gebruikt.

En ten slotte, 95% van de Italiaanse huishoudens ziet de bidet als een noodzakelijk meubel in het huis. Dus kom op mensen, Viva le bidet!